tel 666 827 246, 696 477 168, 608 453 113, bewu@bewu.pl


strona główna / wine club / oliwa z oliwek

oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek, znana także jako olej z oliwek, uważana jest za najzdrowszy z tłuszczów. Określenie to nie jest bezpodstawne - oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Dodatkowo jej łagodny, ciekawy smak sprawia, że jest popularna w kuchniach całego świata.

Oliwę z oliwek otrzymuje poprzez tłoczenie miąższu owoców oliwek. Proces ten może zachodzić na gorąco lub na zimno, przy czym to oliwa tłoczona na zimno jest produktem najbardziej wartościowym w kontekście zdrowia człowieka - zostają zachowane wszystkie składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne.

Oliwa z oliwek - wpływ na zdrowie

Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w oliwie z oliwek podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL, jednocześnie obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Taka mieszanka sprzyja detoksykacji wątroby i pęcherzyka żółciowego, a obecność oliwy z oliwek w codziennej diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na stłuszczenie wątroby i innych schorzeń tego narządu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe mają także działanie hipoglikemizujące, tzn. obniżające poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą typu 2.

Zawarte w tym tłuszczu witaminy E i K oraz inne przeciwutleniacze chronią przed rozwojem miażdżycy i nowotworów. Przeciwutleniacze pomagają zachować młodość - zaledwie 2 łyżki dziennie oliwy mogą znacząco spowolnić procesy starzenia się organizmu. Oliwa z oliwek zawiera także witaminę D, która odgrywa znaczącą rolę w gospodarce wapnia, Witamina D przeciwdziała rozwojowi osteoporozy u osób dorosłych, a u dzieci krzywicy, a także usprawnia wchłanianie składników odżywczych i pomaga w utrzymaniu gęstości kości. 

Oliwa z oliwek - zastosowanie

Oliwa z oliwek jest wykorzystywana głównie do potraw wytrawnych. Polecana jest do potraw na bazie ryb i owoców morza oraz pieczonych warzyw takich jak cukinia, pomidory, bakłażany i papryki. W towarzystwie ziół np. tymianku, mięty czy oregano i octu staje się wykwintnym dressingiem do sałat. Oliwa z oliwek to także podstawa zielonego pesto bazyliowego, niezwykle aromatycznego dodatku do włoskich makaronów. 

Oliwa z oliwek nadaje się do spożywania na surowo np. można moczyć w niej chleb, czy też focaccię, można w niej także marynować miękkie delikatne sery, które dodatkowo będą przesycone aromatem odpowiednio dobranych ziół. 

Ciekawostką jest, że oliwa z oliwek jest także wykorzystywana do deserów - dodaje się ją np. do oliwkowego ciasta z Madery czy włoskiego ciasta Torta All'uva, czyli ciasta z dodatkiem oliwy z oliwek i winogron.

 

Dział w przygotowaniu...

Pracujemy dla
Enea
logo skoda
Lidl
Eurocash
tvp
apart
lions bank
mapei
morele
raben
olx
śnieżka
Polski cukier
vox
trefl
sitech
abatec
solidex
somfy
kinguin
fibaro
clip group
logo aco
logo firma
logo archipelag
logo fmserwis
logo gazeta lubuska
baumit
logo bukowianka
logo herbapol poznań
logo colas
logo marmite
logo colian
logo messer
logo flexowit
logo norton
logo fin bramer
logo penapol
logo plettac
logo pozbruk
logo riomare
logo rittal
logo rohr
logo saint gobain
logo ticon
logo trepco
logo webdoctor
logo wsus
logo lincoln
logo lumag
logo paradyz
logo polychem
logo puratos
logo teb
Kopex
Kessel
Kimball
Romet
Maro
Unifet
Tbai
Zoo Poznań

Działamy w takich miastach jak: Kielce, Lublin, Rzeszów, Białystok, Gdańsk, Katowice, Kraków, Olsztyn, Opole, Szczecin, Bydgoszcz, Warszawa, Wrocław

tel 666 827 246, 696 477 168, 608 453 113, bewu@bewu.pl

Wykonanie - www.wena.net

Szybka wycena

Imię i nazwisko
E-mail Telefon
Treść wiadomości
Podaj wynik zadania
zadanie