tel 666 827 246, 696 477 168, 608 453 113, bewu@bewu.pl


strona główna / wine club / wino

wino

Praktycznie nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie dobrego spotkania bez wina. Ten szlachetny trunek, o barwie czerwonej bądź białej, zawsze jest mile widziany na stole. Warto też pamiętać, że każde wino z czasem zyskuje na wartości. Wino może być zatem nie tylko przyjemnością, ale i inwestycją.

Jakie mamy rodzaje wina?

Istnieją najróżniejsze wina - wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie. Spoglądając od strony barwy, wyróżnić można wina czerwone, białe oraz różowe. Kolor winogron nie jest jednak czynnikiem decydującym dla koloru wina. Białe wino można uzyskać z czerwonych winogron. Trzeba tylko pamiętać o oddzieleniu skórek od miąższu przed maceracją. Wino białe to efekt użycia soku z winogron. Natomiast wino różowe bądź czerwone tworzone jest, gdy winogrona gnieciemy wraz ze skórką.

Wino daje zdrowie

Według naukowców osoby, które przyjmują dziennie 2 gramy alkoholu żyły dłużej o około 5 lat, niż abstynenci. Wino doskonale wpływa także na nerki oraz serce. Może także obniżać poziom złego cholesterolu. Szczególną rolę pełni tutaj wino czerwone, bowiem zawiera więcej dobrych substancji. Niektórzy lekarze twierdzą także, że wino może wspomagać działanie antynowotworowe. Mogą mieć na to wpływ zawarte w winie antycyjany czy garbniki. Najwięcej garbników posiada właśnie wino czerwone. 
Wino czerwone szczególnie często podaje się do posiłków cięższych, z większą ilością tłuszczu, jak pieczona gęś czy kaczka. Nie bez przyczyny! Wino pomaga w trawieniu, poprawia nasz apetyt, a przy tym poprawi nam również humor podczas posiłku.

Jak podawać wino?

Każde wino ma zazwyczaj inne zastosowanie, jednak można wyróżnić pewne wytyczne odnoszące się do win białych lub czerwonych.
Wino czerwone najlepiej podawać w temperaturze pokojowej. Przyjmuje się, że dobra będzie temperatura między 16 a 20 stopni Celcjusza. 
Wino białe wymaga niższej temperatury, od 8 do 12 stopni Celcjusza. Warto pamiętać, że słodsze wino będzie wymagać mniejszej temperatury, aby lepiej smakowało. 


Pamiętajmy o kieliszkach do wina! Do białego wina używamy mniejszych, aby zawartość kieliszka się nie nagrzała oraz by nie straciło nic ze swojego smaku. Do wina czerwonego nada się kieliszek bardziej pękaty. 

Wino to napój znany już od wieków i zawsze bardzo ceniony. Ułatwiał rozmowy filozofów, sprzyjał dyskusjom, obecnie zaś niewiele się w tym względzie zmieniło. To napój nadający się na wytworne kolacje oraz spokojne spotkanie dwojga ludzi. Uniwersalny i zawsze zaskakujący swoim bukietem smaków. Warto poszukać swojego wina, które będzie nam najbardziej smakować. 

 

Dział w przygotowaniu...

Pracujemy dla
Enea
logo skoda
Lidl
Eurocash
tvp
apart
lions bank
mapei
morele
raben
olx
śnieżka
Polski cukier
vox
trefl
sitech
abatec
solidex
somfy
kinguin
fibaro
clip group
logo aco
logo firma
logo archipelag
logo fmserwis
logo gazeta lubuska
baumit
logo bukowianka
logo herbapol poznań
logo colas
logo marmite
logo colian
logo messer
logo flexowit
logo norton
logo fin bramer
logo penapol
logo plettac
logo pozbruk
logo riomare
logo rittal
logo rohr
logo saint gobain
logo ticon
logo trepco
logo webdoctor
logo wsus
logo lincoln
logo lumag
logo paradyz
logo polychem
logo puratos
logo teb
Kopex
Kessel
Kimball
Romet
Maro
Unifet
Tbai
Zoo Poznań

Działamy w takich miastach jak: Kielce, Lublin, Rzeszów, Białystok, Gdańsk, Katowice, Kraków, Olsztyn, Opole, Szczecin, Bydgoszcz, Warszawa, Wrocław

tel 666 827 246, 696 477 168, 608 453 113, bewu@bewu.pl

Wykonanie - www.wena.net

Szybka wycena

Imię i nazwisko
E-mail Telefon
Treść wiadomości
Podaj wynik zadania
zadanie